Hösten 2003 åkte jag och min gode vän Frans ner till Sydafrika för att surfa i tre månader. Det var grymt!
Med mig hem därifrån fick jag, förutom en schysst bränna och en muskulös överkropp, ett magiskt recept på skorpor.
Det var Magdarié Mouton som bjöd på det. Hon är modern i en afrikaanstalande familj som vi så gästfritt fick bo hos under ett par veckor. Minst en gång i veckan bakade hon en stor sats av de ovannämnda skorporna och de är en upplevelse att njuta av tillsammans med rooiboste (au naturelle!) innan man ger sig av tidigt på morgonen med brädan under armen. Kan jag lova!
Igår kväll gjorde jag en liten sats, och imorse kunde jag njuta av resultatet! (De ska torka i ugnen under natten..)
Se:
För er som blir sugna delar jag med mig av receptet. Om ni tycker måttangivelserna är konstiga beror det på att de är skrivna i cups i originalet.
Rusks – Magdarié
Till två brödformar, lagom att torka på ett ugnsgaller.
Mjöl (gärna grahamsmjöl) 8,3 dl (0,5 kg)
Socker 1,5 dl
Bakpulver 1,2 msk
Salt 0,4 tsk
Smör 100 g
Mjölk 2 dl
Vatten 2 dl
Valfritt: Havregryn, solroskärnor, sesamfrön, kokos, linfrö och/eller anis.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Smält smöret och häll det i den torra blandningen.
Tillsätt mjölk och tillräckligt mycket vatten för att degen ska kännas som våt sand.
Fördela smeten i två smorda brödformar.
Grädda i ugnen i 180 grader i 1 timme.
Låt limporna svalna.
Skär i skivor och stänger.
Låt torka över natten i 100-gradig ugn. Låt gärna luckan stå lite på glänt.
Låt skorporna svalna och förvara i tätslutande burk.
Tack Magdarié!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar